Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την ''Ηλεκτρική Διστόμου'' του 1938. Από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Διστόμου της δεκαετίας του 1930Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την ''Ηλεκτρική Διστόμου'', που ήταν από τα πρώτα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που κάλυπτε τότε όλο το Δίστομο, την στιγμή κατά την οποία άλλα μεγαλύτερα μέρη δεν είχαν ακόμη. ( Κλίκ επάνω στην εικόνα για μεγάλο μέγεθος ).
Και μάλιστα από Διστομίτες επιχειρηματίες, τους αδερφούς Γ.Κίνια και τον Αναστάσιο Σεχρεμέλη.
Το ρεύμα ήταν τριφασικό!! Και παρείχε τις υπηρεσίες του από το εργοστάσιο που βρισκόταν μέσα στο Δίστομο.
Εδώ μπορείτε να δείτε μία μηνιαία συνδρομή του πελάτη Ιωάννη Π. Σφουντούρη, από την 30 Αυγούστου 1939 όπως θα δείτε να αναγράφεται στην απόδειξη.
Αξιοσημείωτη είναι η ωραία γραφή και οι γραμματικές γνώσεις που είχαν ανέκαθεν οι πιο πολλοί Διστομίτες.
Τέλος να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά, την Κ. Ελένη Κίνια Αθανασίου, που για πολλοστή φορά με έχει βοηθήσει και στηρίξει σ' αυτή μου την προσπάθεια.
Η Ελένη Κίνια Αθανασίου, έχει δημιουργήσει μόνη της όλο το Λαογραφικό Μουσείο Διστόμου
( ΚΛΙΚ ΕΔΩ ) κάτι που το είχε όνειρο εδώ και πολλές δεκαετίες.
Να πούμε ότι είναι εγγονή του Κίνια που είχε την ''Ηλεκτρική Διστόμου'', και έχει κρατήσει το μπλοκ με τις αποδείξεις συνδρομών.
Εμείς πήραμε τυχαία μία απόδειξη και πέσαμε στο όνομα αυτό του Σφουντούρη Ιωάννη.
Σκεφτείτε πόσοι απ' αυτούς τους συμπατριώτες μας, που εκείνον τον Αύγουστο του 1938 πλήρωναν την συνδρομή τους, σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς την αποφράδα ημέρα του Ιουνίου του 1944, δηλαδή λίγα χρόνια αργότερα.
 

Την υπερευχαριστώ για μία ακόμη φορά.

ΠΗΓΗ/ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: DISTOMOBLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια: