Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ένα σπάνιο βιβλίο τεράστιας ιστορικής αξίας, από τον Διστομίτη ιατροφιλόσοφο και μεταλλειολόγο, Λουκά Αθ. Μπάρλο, από το 1880

Ένα βιβλίο σπάνιας ιστορικής και συλλεκτικής αξίας, γραμμένο από τον Διστομίτη Ιατροφιλόσοφο Λουκά Αθανασίου Μπάρλο στα 1880, κυκλοφόρησε επανεκδομένο και μεταφρασμένο από τον συμπατριώτη μας Στάθη Σταθά την δεκαετία του εβδομήντα, είναι το βιβλίο με τίτλο ''Το ιστορικό της κτίσης του Οσίου Λουκά και έλεγχος του Κρέμου''.
Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα με κλικ για μεγέθυνση
Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αρχαΐζουσα, και ελέγχει τον άλλον σπουδαίο ιστορικό της περιοχής μας, τον Γεώργιο Κρέμο, με τον οποίο διαφωνεί σε αρκετά σημεία, γι αυτό και λέγεται και ''έλεγχος'' του Κρέμου. 
Με τον Γεώργιο Κρέμο βρέθηκαν στον πανεπίστημιο της Λειψία όπου σπούδασαν.
Μελετά διεξοδικά την ζωή του Οσίου Λουκά καθώς και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τότε, πολιτικές, θρησκευτικές καθώς και τα φύλα που εισέβαλαν τότε στην Ελλάδα και διαμόρφωναν την όλη πολιτιστική κατάσταση.
Ένα δείγμα της γλώσσας που χρησιμοποιείται, και δίπλα η μετάφραση
Αποδεικνύεται ότι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για την περιοχή και τους μεγάλους ανθρώπους της, γιατί κανείς δεν έχει βοηθήσει γι αυτό.
Ο Λουκάς Αθανασίου Μπάρλος ήταν πρόγονος των μεταλλειολόγων Μπαρλαίων από το Δίστομο που αποκάλυψαν τον βωξίτη και εκβιομηχάνισαν την περιοχή μας.
Ο επίλογος του βιβλίου
 Πηγή/Αναδημοσίευση: Distomoblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: