Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ένα σπάνιο βιβλίο τεράστιας ιστορικής αξίας, από τον Διστομίτη ιατροφιλόσοφο και μεταλλειολόγο, Λουκά Αθ. Μπάρλο, από το 1880

Ένα βιβλίο σπάνιας ιστορικής και συλλεκτικής αξίας, γραμμένο από τον Διστομίτη Ιατροφιλόσοφο Λουκά Αθανασίου Μπάρλο στα 1880, κυκλοφόρησε επανεκδομένο και μεταφρασμένο από τον συμπατριώτη μας Στάθη Σταθά την δεκαετία του εβδομήντα, είναι το βιβλίο με τίτλο ''Το ιστορικό της κτίσης του Οσίου Λουκά και έλεγχος του Κρέμου''.
Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα με κλικ για μεγέθυνση
Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αρχαΐζουσα, και ελέγχει τον άλλον σπουδαίο ιστορικό της περιοχής μας, τον Γεώργιο Κρέμο, με τον οποίο διαφωνεί σε αρκετά σημεία, γι αυτό και λέγεται και ''έλεγχος'' του Κρέμου. 
Με τον Γεώργιο Κρέμο βρέθηκαν στον πανεπίστημιο της Λειψία όπου σπούδασαν.
Μελετά διεξοδικά την ζωή του Οσίου Λουκά καθώς και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τότε, πολιτικές, θρησκευτικές καθώς και τα φύλα που εισέβαλαν τότε στην Ελλάδα και διαμόρφωναν την όλη πολιτιστική κατάσταση.
Ένα δείγμα της γλώσσας που χρησιμοποιείται, και δίπλα η μετάφραση
Αποδεικνύεται ότι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για την περιοχή και τους μεγάλους ανθρώπους της, γιατί κανείς δεν έχει βοηθήσει γι αυτό.
Ο Λουκάς Αθανασίου Μπάρλος ήταν πρόγονος των μεταλλειολόγων Μπαρλαίων από το Δίστομο που αποκάλυψαν τον βωξίτη και εκβιομηχάνισαν την περιοχή μας.
Ο επίλογος του βιβλίου
 Πηγή/Αναδημοσίευση: Distomoblog

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ακόμη ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την Σφαγή του Διστόμου από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα. Παρακολουθήστε το

Ένα ντοκιμαντέρ ντοκουμέντο γυρισμένο από την ΕΡΤ, στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα.
Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι άκρως συγκλονιστικό, γιατί μιλάνε παλιοί Διστομίτες που έχασαν και έθαψαν τα παιδιά τους. 
Είναι συγκλονιστικό για μας που βλέπουμε παππούδες και γιαγιάδες που έχουν χαθεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια, να μιλάνε μοιρολογώντας.
Αλλά τα λόγια είναι περιττά. Επίσης πρέπει να τονίσω ότι είναι άκρως σκληρό βίντεο και θέλει γερές καρδιές και στομάχια.
Πρώτη φορά θα δείτε πρόσωπα που μέχρι τώρα τα διαβάζατε στα βιβλία της Σφαγής, να σας τα εξιστορούν οι ίδιοι. Διαδώστε το και προωθήστε το να γίνουν καλύτεροι οι σημερινοί άνθρωποι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Διστομίτες καλλιτέχνες στην μουσική ( Ρεμπέτικο ) - Νίκος Παππάς ( Κακούργος )

Στην προσπάθειά μου να αναδείξω τους Διστομίτες καλλιτέχνες, καταξιωμένους και μη, κι αφού παρουσιάσαμε κάποιους λογοτέχνες και προσωπικότητες, όπως πχ η Καίτη Μανωλοπούλου κι ο Αργύρης Σφουντούρης, ( και θα συνεχιστεί αυτό γιατί ακόμη δεν έχω κάνει το πλήρες βιογραφικό τους ), θα μείνουμε λίγο στην μουσική, στους μουσικούς του Διστόμου.
Πρίν αρχίσουμε ρίξτε μια ματιά εδώ, δείτε κι ακούστε το πρώτο μου άρθρο που κι εκεί θα συμπληρώσω πολλά άλλα.
Το Δίστομο στο Ρεμπέτικο τραγούδι έχει μεγάλη παράδοση, κι αυτό λόγω του
Νίκου του Παππά
( Κακούργου ).
Ο Νίκος ο Κακούργος έχει σημαντική συμβολή στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Πιστός υπηρέτης του με πολλές συνεργασίες και δισκογραφική εμπειρία.
Πρόλαβε εν ζωή πολλούς καλλιτέχνες του Ρεμπέτικου όπως τον Βασίλη Τσιτσάνη.
Στην δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1979 σε μια παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου ( Εταιρεία Lyra ), στο LP ''Η εκδίκηση της γυφτιάς'' όπου παίζει μπουζούκι και μπαγλαμά.
Να πούμε ότι αυτός ο δίσκος είναι κλασσικός και μας έχει χαρίσει διαχρονικά τραγούδια όπως π.χ το ''Μπαγλαμαδάκι'' ( Ραγίζει απόψε η καρδιά με το μπαγλαμαδάκι ).
Οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη και η μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Τραγουδούν, ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Νίκος Παπάζογλου, ο συμπατριώτης μας απ' την Δαύλεια με σπουδαία καριέρα, Δημήτρης Κοντογιάννης και η Σοφία Διαμαντή .
Ο ατίθασος χαρακτήρας του όμως και η άρνηση του για να συνεχίσει την δισκογραφία, τον έκαναν να λέιψει απ' το προσκήνιο και να συνεχίσει την καριέρα του, καθώς και να διαδώσει την φήμη του, στο μαγαζί του στο Δίστομο, την περιβόητη ''Καστανιά''. Εκεί διέδωσε και διέσωσε την φήμη του αρχικά στην περιοχή και στην συνέχεια στο Πανελλήνιο.
Στέκι πολλών μερακλήδων και πολλών καλλιτεχνών και δημοσιογράφων απ' την Αθήνα, που τον επισκέπτονταν αυθημερόν.
Μπουζουξήδες υπάρχουν πολλοί, δεξιοτέχνες και βιρτουόζοι, ο Κακούργος όμως ξεχωρίζει, όπως πολλοί άλλοι αυτοδίδακτοι άλλωστε, για τον ξεχωριστό τρόπο παιξίματος, το χρώμα του και την καθαρότητα της πένας του.
Τα ταξίμια του ( Αυτοσχεδιασμοί ) είναι ανεπανάληπτα. Θυμίζει την απλότητα και την μαγκιά του Μάρκου Βαμβακάρη, καθώς και την αρμονία και τον αεράτο ήχο του Τσιτσάνη και του Ζαμπέτα.
Η φωνή του βραχνή και μάγκικη με αρμονία και στιβαρότητα, και τεχνική μεγάλη στις δεύτερες φωνές ( σεγόντα ).
Δίδαξε πολλά σπάνια τραγούδια σε νεώτερους γνωστούς μουσικούς πριν ακόμη κυκλοφορήσουν σε μετεγγραφές απ' τους συλλέκτες των δίσκων 78 στροφών και γίνουν γνωστά.
Έχει πολλούς μαθητές και πολλούς μιμητές που τον σέβονται και τον ακούν.
Εμφανίστηκε σε κάποια μαγαζιά Αθηναϊκά, όπως π.χ το ''Χάος'' στου Μακρυγιάννη, όπου συνεργάστηκε τότε το 1993 με την Ελένη Βιτάλη, την Μελίνα Κανά, τον Γιάννη Καραλή πάλι συντοπίτη μας απ' το Κυριάκι, κι αυτός με σπουδαία καριέρα και προσωπικό cd, και μπουζούκι τον Δημήτρη τον Λίβανο ( όπου κι αυτός μένει στην Παραλία Διστόμου λόγω του Γάμου του με Διστομίτισσα. Κι αυτός γνωστός απ' το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι ''ξένο ρούχο'' , κι απ' την μόνιμη συνεργασία του με την γνωστή Σαλονικιά Μαριώ και με σπουδαίες συνθέσεις του και το δεξιοτεχνικό παίξιμό του, καθώς και με τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του στην τηλεόραση και στα πιο γνωστά Αθηναϊκά μαγαζία, οπως πχ το ιστορικό ''Χάραμα'' και ''Το περιβόλι τ' ουρανού'' . )
Ο Κακούργος εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε και στο Δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η συνεντευξή του διασώζεται.
H ζωή του είναι ταραγμένη και αληθινά Ρεμπέτικη. Έχει ταξιδέψει και πολύ λόγω του ότι κάποτε υπήρξε και ναυτικός. Τον τελευταίο καιρό βρισκόταν στον Καναδά, όπου και μένει μόνιμα ο γιος του Λουκάς, και έπαιξε και εκεί.
Έχει δύο παιδιά απ' τον Γάμο του με την Πελοποννήσια γυναίκα του.
Δυστυχώς λόγω των χρόνων που έχουν περάσει και μιας περιπέτειας με την υγεία του, δεν παίζει πια, πάρα μόνο λίγο και σε έκτακτες περιπτώσεις.
Μπορείτε να τον ακούσετε σε ένα καινούργιο cd με τίτλο ''Ρεμπέτικη Κομπανία - Συγγενείς και φίλοι ''.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες από το Δίστομο


*Ευχαριστώ τον συλλέκτη Αραχωβίτη Λουκά Παπαλεξανδρή για τις υποδείξεις και την βοήθειά του
 
Συνεχίζεται η αναδρομή στο παρελθόν του Διστόμου, και έχω ήδη την παλαιότερη φωτογραφία που έχω βάλει ποτέ στο άλμπουμ μου.
Αυτές τις δύο που βάζω σήμερα, τις έστειλε και μου τις παραχώρησε από την προσωπική συλλογή του, ο συμπατριώτης μας Θανάσης Γεωργιλόπουλος.
Η φωτογραφία με τους οργανοπαίχτες (όλοι είνα Αραχωβίτες) είναι απο το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα στην θέση Αλώνια που σήμερα βρίσκεται το Γυμνασιο, και είναι στις αρχές τις δεκαετίας του 1930. 
( η λεζάντα 1907 είναι λανθασμένη ).
Ακόμη βέβαια δεν έχουν αρχίσει οι μεγάλες εκπλήξεις που εδώ και πολύ καιρό σας χρωστάω.
Η δεύτερη φωτογραφία,
είναι από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Μπάρλου, εν έτει 1971.
Ο Ιωάννης Μπάρλος, για όσους δεν ξέρουν, ήταν εκείνος που αποκάλυψε πρώτος από όλη την Ελλάδα, τον βωξίτη της χώρας μας ( Κλικ εδώ ).
Τα αποκαλυπτήρια γίνονται, όπως θα δείτε στην λεζάντα, από τον Αθανάσιο Μπάρλο, τότε Δήμαρχο Διστόμου.
Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες του Διστόμου που έχω αναρτήσει, κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ, στην ετικέτα.