Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Συγκλονιστικό αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, από υλικό των γερμανικών αρχείων, σχετικά με την Σφαγή του Διστόμου - Στοχοποιημένο το Δίστομο. Διαβάστε και διαδώστε

Ευχαριστώ θερμά τον συμπατριώτη μας, Πάνο Ασημάκη για την παραχώρηση του σπάνιου υλικού.
Τμήμα του καμένου Διστόμου, λίγους μήνες μετά το ολοκαύτωμα από τους ναζιστές Γερμανούς
Φωτογραφίες από το αρχείο του περιοδικού life του διάσημου φωτογράφου Dmitri Kessel που παρέλαβε και αξιοποίησε ο Dieter Begemann

Ένας Γερμανός ερευνητής και αντιναζιστής, μετά από έρευνες στα αρχεία της Γερμανίας, αναζήτησε και αποκαλύπτει έγγραφα - αναφορές των σφαγέων του Διστόμου, αξιωματικών και υπαξιωματικών των SS - που τελείως αισχρά, δολερά και άνανδρα, προσπαθούν να συγκαλύψουν με ''εθνική υπερηφάνια'', την γενοκτονία του Διστόμου.
Μαζί με τα έγγραφα απέστειλε και κάποιες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται το καμένο και κατεστραμμένο Δίστομο, λίγους μήνες μετά το ολοκαύτωμα.
Διαβάστε τι έγραψαν οι σφαγείς του Διστόμου. Αν έχετε λίγο αντίληψη επίσης, και δεν σας καταβάλλει κάποιο ιστορικό και πολιτικό κόλλημα, θα διαπιστώσετε ότι η σφαγή, αν μη τι άλλο, ήταν προσχεδιασμένη, και το Δίστομο στοχοποιημένο.
Άποψη της ανατολικής πλευράς του κατεστραμένου Διστόμου
Ακολουθούν οι αναφορές των ακροδεξιών σφαγέων, καθώς και οι μεταφράσεις τους από τα γερμανικά στα ελληνικά:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 

 
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Για την προσπάθεια του 2ου Λόχου στις 10.6.44


ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΟΧΟ :   Να προχωρήσει στον δρόμο Λιβαδειά – Άμφισσα μέχρι την Αράχωβα για να καθαρίσει τον δρόμο από πιθανά σημεία όπου υπήρχαν συμμορίες και να συνεχίσει προσπερνώντας το Δίστομο

Ο ΛΟΧΟΣ ΕΙΧΕ ΧΩΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ :

  1. Έναν Λόχο πολιτών με έναν υπαξιωματικό κι έναν μεταφραστή
  2. Έναν Λόχο από οπλίτες μ’ έναν υπαξιωματικό, έναν μεταφραστή κι έναν Έλληνα οδηγό φορτηγού

* ( Αναφέρονται  και αριθμητικά οι δυνάμεις )

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ  08:00 πμ
ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ ΟΠΛΙΤΩΝ  08:15 πμ

Στις 08:50 χωρίς να υπάρχει εχθροπραξία, 2 χμ δυτικά της περιοχής του Διστόμου, στον δρόμο Λιβαδειάς – Αράχωβας, ήρθαν  σε επαφή ο Λόχος πολιτών με την ομάδα
III./7.
Ο Λόχος των πολιτών διέκρινε 5 χιλ ανατολικά, 1 χιλ βόρεια από την περιοχή Παλιοκλήσι , διασκορπισμένους Έλληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονταν σε 3 μικρούς λόφους με περίπου 30 πρόβατα.
Πλησιάζοντας ένα μέρος του Λόχου προς τα εκεί, άρχιζαν οι πυροβολισμοί από τους πολίτες και τους Συμμορίτες ( κακοποιούς ).
Μετά από μια δυναμική αντεπίθεση, σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να διαφύγουν, 18 άτομα νεαρής ηλικίας.
Μετά απ’ αυτό δόθηκε η εντολή να προσπεραστεί η τοποθεσία Δίστομο, γιατί έγινε γνωστό ότι την προηγούμενη μέρα, κοντά στην περιοχή, είχαν γίνει μάχες, και ότι είχαν διαμείνει εκεί την νύχτα και το πρωί  της ίδιας μέρας Συμμορίτες ( κακοποιοί ).
Λίγο πριν φτάσει ο Λόχος στο Δίστομο, άρχισαν να επιτίθενται προς τον Λόχο με όπλα, κάποιοι από μέσα από το Δίστομο.
Αμέσως σκοτώθηκαν επί τόπου 3 άνδρες καθώς και 18 αρχηγοί, υπαρχηγοί και άνδρες του Λόχου, από τους οποίους οι 4 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Οι 4 σοβαρά τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά την μεταφορά τους προς την βάση.
Γι αυτό τον λόγο διέταξα να ανοιχτεί πυρ, και να γίνει επίθεση με ό,τι όπλα διαθέταμε, εναντίον του Διστόμου.
Αφού έγινε εκκαθάριση του Διστόμου, στο τέλος μετρήθηκαν 250 – 300 σκοτωμένοι, καθ’ υποψίαν συμμορίτες ή συγγενείς των συμμοριτών.
Στην συνέχεια κάηκαν όσα σπίτια είχαν μείνει όρθια

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΠΡΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑ στις 18:30

ΑΠΩΛΕΙΕΣ:

7 νεκροί, 14 τραυματίες, 1 Υπαξιωματικός τραυματίας, 1 μεταφραστής που πέθανε στη βάση πρώτων βοηθειών, 1 Έλληνας οδηγός φορτηγού νεκρός.

*Μετά αναφέρονται οι απώλειες σε μηχανοκίνητα και το πόσα όπλα – σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν.

Υπογράφει ο Lautenbach, Ες – Ες Αξιωματικός και αρχηγός Λόχου

Μερική άποψη του κατεστραμμένου Διστόμου από το Φθινόπωρο του 1944

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Τμήμα GFP 510
Στις 10.06.1944 ξεκίνησε μία δράση του 2ου Λόχου των Ες – Ες με αφετηρία την Λιβαδειά και τερματισμό την Αράχωβα υποστηριζόμενος από τον 10ο και 11ο Λόχο, να καθαρίζει τον δρόμο από πιθανούς  συμμορίτες που θα υπήρχαν πιθανόν στην διαδρομή Λιβαδειά – Αράχωβα.
Στον 2ο Λόχο συμμετείχαν και ο Υπαξιωματικός Koch και ο διερηνέας Theo.
Στις 08:15 πμ ξεκίνησε ο 2ος  Λόχος προς Αράχωβα με πολλά μηχανοκίνητα.
Για να ξεγελαστούν οι συμμορίτες πριν από τον Λόχο, είχαν ξεκινήσει για αντιπερισπασμό στις 8:00 δύο Ελληνικά φορτηγά με πολίτες που ήταν 18 στον αριθμό.
Στις 8:50 πμ χωρίς να έχει συμβεί κάτι, 2 χμ δυτικά του δρόμου’Wegegabel’’, στον δρόμο Λιβαδειά – Αράχωβα – Λιβαδειά – Δίστομο, συναντήθηκε η ομάδα των πολιτών με τις ομάδας III./7.
Κατά τον έλεγχο των λόφων που βρίσκονταν 5 χμ ανατολικά του ’Wegegabel’’ και 1 χμ βόρεια από το Παλιοκλήσι, αιχμαλωτίστηκαν 12 Έλληνες που κρύβονταν στους λόφους.
Έξι Έλληνες που προσπάθησαν να ξεφύγουν, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν την ώρα της φυγής.
Αφού ήρθε σε πέρας η διαταγή, ο αξιωματικός  των Ες – Ες Lautebach μαζί με τον αρχηγό του 2ου Λόχου, πήραν την νέα διαταγή να προχωρήσουν μέχρι το Δίστομο μαζί με τον 10ο Λόχο για να ψάξουν την περιοχή.
Μία ταυτόχρονη προσπέραση του Διστόμου δεν στάθηκε δυνατή.
Στο Δίστομο είχε μαθευτεί από τον Δήμαρχο Διστόμου, καθώς και του Στειρίου, ότι στις 9.6.44, κατά τις 10:00, περίπου 30 συμμορίτες ήρθαν από την Δεσφίνα στο Δίστομο και κατά τις 15:00 της ίδιας μέρας έφυγαν από το Στείρι για το Κυριάκι.
Επίσης μαθεύτηκε ότι είχε σκοτωθεί ο αρχηγός των Συμμοριτών ‘΄’Μαυρογιάννης’’ σε κάποια μάχη στην Δεσφίνα.
Αφού ο 10ο2 Λόχος κατά τις 14:30 έφυγε από Δίστομο, αποφάσισε ο αρχηγός των Ες – Ες Lautebach με μια μικρή ομάδα που αποτελούταν από 2 Ελληνικά φορτηγά, 3 Ι.Χ και 3 μοτοσυκλέτες, να ερευνήσει την περιοχή  μέχρι το Στείρι.
Σ’ αυτήν την επιχείρηση πήρε μέρος  κι ένα κομμάτι από τον λόχο πολιτών
( κομάντος ), για να εξακριβώσουν ακριβώς τι συνέβαινε με τους συμμορίτες στο Στείρι.
Φθάνοντας οι πρώτοι από τους ‘’κομάντος’’ κατά τις 15:10 περίπου, 700 μέτρα βορειοδυτικά του Στειρίου, δέχτηκαν επίθεση από υψώματα που βρίσκονταν ανατολικά και βορειοανατολικά του δρόμου.
Αμέσως υπήρξαν απώλειες γιατί η δυνατότητα κάλυψης ήταν πολύ μικρή.
Η αντίδραση για αντεπίθεση ήταν αδύνατη, ο οπλισμός σχετικά ελαφρύς σε σχέση με τα 8cm  πολυβόλα που είχαν οι συμμορίτες και κυριαρχούσαν εκείνη την στιγμή.
Ο εχθρός βρισκόταν σε πολύ καλά σημεία και ήταν περίπου 30 -35 άνδρες.
Μετά από σινιάλο και από την φασαρία της μάχης, ήρθαν οι υπόλοιπες δυνάμεις που είχαν μείνει πίσω στο Δίστομο.
Μετά από σφοδρή αντεπίθεση οι συμμορίτες τράπηκαν σε φυγή προς τα ανατολικά.
Μία καταδίωξη από μας θα ήταν χωρίς λόγο και σημασία, γιατί ήδη υπήρχαν τραυματίες και η ομάδα είχε αποδυναμωθεί.
Γι αυτό ήταν και αδύνατο να εξακριβωθεί πόσες απώλειες  είχαν οι συμμορίτες, αν και  σίγουρα υπήρχαν κάποιες,, αφού βρέθηκαν  αρκετά ίχνη αίματος σε διάφορα σημεία.
Κατά τις 17:30 γύρισε ο Λόχος πάλι πίσω στο Δίστομο.
Υπήρξε η γνώμη ότι ο κόσμος γνώριζε ακριβώς για τους συμμορίτες, γιατί στην περιοχή εκείνη την ώρα της μάχης , δεν ήταν κανείς ( από το Δίστομο ) για να κάνει κάποια δουλειά.
Γι αυτό τον λόγο εκτελέστηκαν τόσο οι 12 αιχμάλωτοι καθώς και όσοι βρίσκονταν στο Δίστομο και κάηκε και μέρος των σπιτιών.
Ο διερμηνέας Theo τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι και την κοιλιά και υπέκυψε στα τραύματά του την νύχτα από την 11.6 προς τα ξημερώματα στις 12.6.
Ο υπαξιωματικός Koch τραυματίστηκε ελαφρά.
Η μεταφορά των βαριά τραυματιών έγινε στη βάση πρώτων βοηθειών στην Άμφισσα.
Ο Λόχος έφυγε από το Δίστομο για την Λιβαδειά περίπου στις 12:30.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ

3 νεκροί
18 τραυματίες ( απ’ αυτούς 4 πέθαναν )
1 Έλληνας οδηγός φορτηγού νεκρός
Υπογράφει :
Koch
Υπαξιωματικός

ΠΗΓΗ/ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: DISTOMOBLOG