tag:blogger.com,1999:blog-97015829261040661.post318105925782944348..comments2023-02-17T20:14:29.196+02:00Comments on Δίστομο - Αρχεία: ''Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις''-'Ενας περιηγητής μιλάει για το Αρχαίο Δίστομο.Admin - Αμβρόσσιοςhttp://www.blogger.com/profile/15392544922639678080noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-97015829261040661.post-72365575019040646332023-01-22T15:04:42.551+02:002023-01-22T15:04:42.551+02:00Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-97015829261040661.post-29663280869683028692020-12-31T20:40:46.574+02:002020-12-31T20:40:46.574+02:00Προϊόν Διστόμου (και πέριξ χωριών) γνωστό ανά τα Ε...Προϊόν Διστόμου (και πέριξ χωριών) γνωστό ανά τα Ευρώπας πριν από 2-3 αιώνες.<br />Στην επαρχία Λειβαδιάς παραγόταν η κόκκινη χρωστική που διεθνώς ήταν γνωστή ως vermillion. Έβγαινε από μικροσκοπικά κόκκινα έντομα της κατηγορίας των «κοκκοειδών» που σχημάτιζαν κάτι σαν κόμπους πάνω στα πουρνάρια. (πρινοκόκκι). Κυρίως ήταν το έντομο Kermes vermillio, ονομασία προφανώς σχετιζόμενη με το "κρεμεζί" χρώμα.<br />Όπως γράφει ένας συγγραφέας γύρω στα 1800, παραγόταν στη Λειβαδιά και τα πέριξ χωριά, «Δελφούς, Χρυσσό, Κυπάρισσο (?) Δαυλίδα, Αμβρυσσό, Αντίκυρα, και Βούλιδα». Η πιο καλη ποιότητα παραγόταν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. Το «καντόνι της Λειβαδιάς», δηλαδή μια ακτίνα 6-7 λεύγες γύρω από την πόλη, παρήγαγε ετησίως περίπου 6.000 οκάδες πρινοκόκκι. Από αυτά, 2.000 οκαδες καταναλώνονταν τοπικά για το βάψιμο υφασμάτων, και 4.000 οκάδες αποστέλλονταν στη Γαλλία και την Ιταλία. Η οκά έκανε 6-7 πιάστρα. Οι Γάλλοι, (πιο μπασμένοι στις μπίζνες) ξαναπουλούσαν το πρινοκόκκι στην Τυνισία για να παράγουν τα κόκκινα φέσια τα οποία επανεισάγονταν στην Ελλάδα και όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θεωρούμενα ως «αυθεντικά» και επομένως καλύτερα από τα ευρωπαϊκά φέσια.<br />https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSr954dmrDEntVV-dYn11nuxdLYEVgsoYytqg&usqp=CAUAdmin - Αμβρόσσιοςhttps://www.blogger.com/profile/15392544922639678080noreply@blogger.com