Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Εικόνες του παρελθόντος απ' το Δίστομο - Η Παραλία Διστόμου στις αρχές δεκαετίας του εξήντα

Ευχαριστώ τον Θάναση Γεωργιλόπουλο

Άποψη της Παραλίας Διστόμου από τις αρχές της δεκαετίας του εξήντα. Διακρίνονται μπροστά στη θάλασσα, κάποια σπίτια Διστομιτών,λίγο πριν απαλλοτριωθούν αναγκαστικά και γκρεμιστούν, για να χτιστεί ο σημερινός οικισμός των εργαζομένων

Η Παραλία Διστόμου λίγο πριν την αναγκαστική απολλοτρίωση. Το κτήριο δεξιά προς την θάλασσα, υπάρχει ακόμη. Δεν το γκρέμισαν. Διακρίνονται σπίτια Διστομιτών που γκρεμίστηκαν
Συνεχίζεται το φωτογραφικό αφιέρωμα στο παρελθόν και την ιστορία του Διστόμου, και σήμερα θα  δείτε δύο φωτογραφίες από την Παραλία Διστόμου, τον ''γιαλό'', όπως τον λέγανε οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Εδώ σήμερα βρίσκεται ο οικισμός των εργαζομένων με την ονομασία ''Άσπρα Σπίτια'', που πήρε το όνομα αυτό από την Αντίκυρα, καθώς λεγόταν η Αντίκυρα έτσι μέχρι το 1912 περίπου. 
Λίγα από τα κτήρια που φαίνονται υπάρχουν σήμερα. Μόνο η εκκλησία της Αναλήψεως, όπου οι Διστομίτες έκαναν ξακουστό πανηγύρι στη θάλασσα, και ένα δύο άλλα οικήματα.
Στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα γκρεμίστηκαν όλα. Όλος ο ελαιώνας και όλα τα σπίτια. Οι Διστομίτες παραλιώτες που έμεναν εκεί μόνιμα, μετακινήθηκαν ανατολικά και έχτισαν τον οικισμό ''Περιστερά''. Κάποιοι άλλοι ανέβηκαν στο Δίστομο.
Όποιος έχει φωτογραφίες από το γιαλό πριν την απαλλοτρίωση, παρακαλώ ας μου στείλει.


ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: DISTOMOBLOG