Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Εκκλησίες και ξωκλήσια του Διστόμου

Άγιος Νικόλαος Διστόμου
 Για την ολοκλήρωση αυτού του άρθρου δανείστηκα κείμενο και υλικό από την ιστοσελίδα του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Στην συνέχεια έκανα δικές μου παρεμβάσεις

Στην πάνω πλατεία του Διστόμου (Πλ. Εθνικής Αντίστασης) υπάρχει η μεταβυζαντινού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Νικολάου που ολοκληρώθηκε το 1908.


Το Δίστομο το επισκέφθηκε στην εποχή του και ο Όθωνας με την Αμαλία.
Λέγεται δε ότι η μικρή γλυκόηχη καμπάνα του καμπαναριού του είναι δωρεά της βασίλισσας Όλγας,
ενώ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το μεγάλης αξίας, σκαλιστό του τέμπλο.

Πέρα από την εκκλησία της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία στο κέντρο του Διστόμου,
Η Εκκλησία της Παναγίας κοντά στο στενό που στρατοπέδευσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Άη Λιας. 
Στην γραφική γειτονιά Άη Λιας στο Δίστομο

υπάρχουν αρκετά εξωκλήσια με παραδοσιακή πέτρινη κατασκευή, όπως του Αγίου Δημητρίου  στην είσοδο του Διστόμου και του Αγίου Μηνά πρός το Στείρι.
Άγιος Δημήτριος


Επίσης το διπλό εξωκλήσι των Αγίου Αθανασίου και Αγίου Αντωνίου στο δρόμο προς Παραλία, με τη χαρακτηριστική πηγή νερού, που ρέει αδιάκοπα το γάργαρο νερό της, απο τα υψώματα του Ελικώνα,
και του Αγίου Συμεών ( Στείρι ) όπου σύμφωνα με την παράδοση παλιά ξεκινούσαν από κει λαμπαδηδρομίες.

Άγιος Αθανάσιος

Ανάληψη Διστόμου ( Παραλία Διστόμου )

Αγία Παράσκευη Διστόμου
Άγιος Συμεών Στειρίου

Άγιος Αντώνιος



Χαρακτηριστικό ξωκλήσι επίσης αυτό του Αγίου Μάμμα πίσω από το χαρακτηριστικό βράχο "Βαγένι", στο παλιό δρόμο προς Παραλία. Είναι χτισμένο μέσα σε φυσική σπηλιά - κοίλωμα του βράχου, με σταλακτίτες και εξαιρετική παραδοσιακή τεχνική. Εδώ κρύφτηκαν, για αρκετό καιρό, επιζήσαντες της σφαγής, που διέφυγαν από το Διάσκελο και ζήτησαν καταφύγιο στο εξωκλήσσι, λόγω της δύσκολης πρόσβασης και του απόκρημνου της περιοχής.
Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, πράγμα που τώρα γίνεται εύκολα, αφού και αυτοκίνητο φτάνει σχεδόν μέχρι την είσοδό του και να θαυμάσει τις θαυμαστές ιδιοτροπίες της φύσης.
Παμπάλαιο και ιστορικό ξωκκλήσι είναι και του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Διστόμου στην θάλασσα, και συνδέεται ιστορικά με την Εκκλησία στο Δίστομο λόγω ονομασίας


Άγιος Μάμας
Ο Άγιος Νικόλαος στον Διστομίτικο γιαλό
Άγιος Νικόλαος - Παραλία Διστόμου


Παλιά Εκκλησία όπου γίνονταν και περίφημο πανηγύρι, είναι η μικρή Εκκλησία της Αναλήψεως στην Παραλία Διστόμου, η οποία διασώθηκε από την απαλλοτρίωση του 1963 και λειτουργείται ακόμη και σήμερα. Παλιά εκεί στη θάλασσα της Αναλήψεως, οι Διστομίτες έκαναν περιβόητο πανηγύρι.
Είναι αρκετά ξωκλήσια ακόμη που δεν έχουν αναφερθεί. Θα ακολουθήσουν επόμενα άρθρα
Μου έλεγε η γιαγιά μου, αλλά και ο Πατέρας μου που θυμάται καλά, για τον Άη Γιώργη, το ξωκλήσι στην Βερβά στις πλαγιές του Ξηροβουνίου στο δρόμο που πάμε για Αράχωβα, μετά τον δρόμο που σε πάει στην Δαύλεια.

Ομολογώ ότι δεν είχα ανέβει ποτέ μου εκεί. Σήμερα που ανέβηκα ήταν μαγευτικό το τοπίο που βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του Παρνασσού.

Θυμούνται τα αγωνίσματα με την άρση της πέτρας και το τρέξιμο στην πλαγιά, γιατί όπως θα δείτε η πλαγιά εδώ ενδείκνυται για κάτι τέτοιο, και φυσικά ο αγώνας τον γερόντων. Αυτά τα βρίσκει κι  ένας περιηγητής ευρωπαίος που έρχεται στο Δίστομο στα 1760 περίπου, θα βρω το βιβλίο και θα σκανάρω.

Αυτό είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που δυστυχώς εδώ εξέλειψε. Τελευταίοι από τους νικητές της άρσης βαρών ήταν ο Γιώργος ο Μίχας ή Κούφας, παππούς ενός ενός αδερφικού μου φίλου, που ήταν ψηλός πολύ και γεροδεμένος και τον είχα προλάβει εν ζωή βέβαια, καθώς και ο Γιώργος ο Λούκας ή Μουσολίνης που είναι γεροδεμένος με σωματότυπο που φαίνεται η δύναμή του.

Αυτή είναι η πλαγιά που έτρεχαν οι αγωνιζόμενοι

Διακρίνεται ο δρόμος Διστόμου - Αράχωβας καθώς ο Πάρνασσος
Η θέα ανατολικότερα. Στο βάθος διακρίνεται το Στείρι
Το μνημείο των ιπτάμενων της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έπεσαν στον Άη Γιώργη για την Ελλάδα






Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια: