Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Πηγή: Γενικό Λύκειο Διστόμου

Αναζητώντας  στοιχεία για την συμμετοχή των Διστομιτών στην  Επανάσταση του 1821, δανειστήκαμε από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς το Βιβλίο «Θήβα και Λειβαδία Χωραϊται και Χωρικοί στο ΄21.»,  του Γιώργη Β. Λουκά Φανόπουλου, όπου διαπιστώσαμε ότι πλήθος Διστομιτών πήραν μέρος σε μάχες στην Βοιωτία.

Πολλοί από αυτούς  ακολούθησαν γνωστούς οπλαρχηγούς σε μεγάλες και σημαντικές  μάχες από το Μεσολόγγι, τη Γραβιά, την Εύβοια μέχρι και τη μάχη στην Αθήνα με οπλαρχηγό τον Καραϊσκάκη. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι  ονόματα γνωστών οικογενειών του Διστόμου είναι απόγονοι όλων εκείνων που δε δίστασαν και ρίχτηκαν στη μάχη με τα λιγοστά πολεμοφόδια που είχαν αλλά με γενναία ψυχή και ισχυρή θέληση για να ελευθερωθούν.  Μελετήσαμε λοιπόν τα στοιχεία που περιλαμβάνει στο παραπάνω βιβλίο και παραθέτουμε την λίστα των ονομάτων με βιογραφικά  στοιχεία για τον κάθε αγωνιστή με σκοπό και να τους τιμήσουμε αλλά και για να γίνει γνωστή  η σπουδαία συνεισφορά του Διστόμου στον Αγώνα του 1821 για την Ελευθερία.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει το βιβλίο όπως αναφέρει ο συγγραφέας έγιναν με βάση τα μητρώα Αγωνιστών που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη  (τμήμα χειρογράφων και ομοιότυπων), από  διάφορα βιβλία που κατέγραψαν απομνημονεύματα και ιστορικά γεγονότα του 21 αλλά και από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στοιχεία βρέθηκαν και από τις Αιτήσεις  που κατέθεταν οι απόμαχοι ή οι χήρες στην Εξεταστική Επιτροπή «Αγώνος και Θυσιών», όπου φτωχοί , ταλαιπωρημένοι και πολλές φορές τραυματισμένοι για να τους αναγνωρίσει το κράτος τις υπηρεσίες προς την πατρίδα δίνοντας τους μια μικρή σύνταξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η Εξεταστική επιτροπή τους απένειμε στρατιωτικό βαθμό  και βεβαίωση για τις υπηρεσίες τους προς την πατρίδα.

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝ.

Α.Μ 2021  Α.Ν.Μ 407 

Ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, το δίπλωμα της οποίας χάθηκε με τα χαρτιά του , που είχε υποβάλλει στην Εξεταστική Επιτροπή, το 1836.  Όταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος κρατούσε το αρματολίκι της Λιβαδειάς , πριν την επανάσταση, ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του .  Ακολούθησε τον Διάκο στην εκστρατεία του μέχρι την μάχης της Αλαμάνας και αργότερα τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Στη δεύτερη μάχη υπό τον Οδυσσέα πιάστηκε αιχμάλωτος και κατακρεουργήθηκε από τους Τούρκους.

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

Μ.Α 1193                           

Το 1822 πολέμησε στο Σούλι και στα Πέντε Πηγάδια. Αργότερα βρέθηκε στο Μεσολόγγι . Μετά την έξοδο ακολούθησε τον Καραΐσκάκη και βρέθηκε πεντηκόνταρχος σε Χιλιαρξία. Πέθανε λοχαγός της Οροφυλακής το 1859.

ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Α.Μ 20951     Α.Ν.Μ 1493  

Πολέμησε  υπό τον Διάκο , τον Ανδρούτσο, τον  Καραϊσκάκη, τον  Κατσικοστάθη  και τον Ιω. Νοταρά. Μετά τον ερχομό του Όθωνα , κατατάχθηκε , ως υπολοχαγός , στη Χιλιαρχία του Μαμούρη και αργότερα στη Βασιλική Φάλαγγα στην Πρώτη Τετραρχία  του Χριστ. Χατζηπέτρου.

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α.Μ 1780      

Υπηρέτησε την πατρίδα κυρίως υπό τις οδηγίες του Γιάννη Ρούκη και πολέμησε στη πολιορκία της Αταλάντης , στην Αλαμάνα, στα Βασιλικά και τις δύο φορές στη Λειβαδειά, στην Ύπατη, στη Μονή Ιερουσαλήμ, στα  Βρυσάκια, στο Αλιβέρι, στο Μαραθώνα, στις Λειβανάτες, στην Κάπραινα, στους Κομπατάδες, στην Άμπλιανη, στα Πέντε Όρια, στον Προφ. Ηλία Σαλωνών, στο Βραχοχώρι, δύο φορές στην Ακράτα ,όπου και πληγώθηκε, στην πολιαρκία της Ναυπάκτου, στη Θήβα, στην Πέτρα,στο Κερατσίνι, στον Πειραιά, στα Τριζόνια, δύο φορές στην Αθήνα , στο Δαδί, στη Νευρόπολη.  Η Επιτροπή στην  435 συνεδρίαση της τον κατέταξε στην 6η τάξη των Αξιωματικών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Μ.Αξιωματικών 3087    

Πήρε μέρος στον αγώνα από τις πρώτες μέρες και πολέμησε στο πλευρό του Διάκου στην Αλαμάνα, έπειτα στο Χάνι της Γραβιάς , στις μάχες Άμπλιανης, Βασιλικών, Διστόμου, Άμφισσας, Προφ. Ηλία, Πέντε Ορίων, Αράχοβας , της Πέτρας. Έζησε ως την απελευθέρωση και σκοτώθηκε στο Χλωμό της Λοκρίδας κυνηγώντας την συμμορία του Αρχιληστή Καλαμάτα.

ΤΖΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α.Μ   208       Α.Ν.Μ 1829

Πολέμησε υπό τον Διάκο στην Αλαμάνα, υπό τον  Ανδρούτσο στο Χάνι της Γραβιάς, στα Βασιλικά με τον Γκούρα, στην Αράχοβα και Δίστομο υπό τον Καραϊσκάκη .

ΤΣΑΜΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γ

Α.Ν.Μ . 2402      .

Πήρε μέρος στον αγώνα και έφερε τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού της Φάλαγγας. Τα πιστοποιητικά εκδουλεύσεων του δεν βρίσκονται σήμερα

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ  Ή ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΛΟΥΚΑΣ

Α.Μ. 3382          Α.Ν.Μ 3334

Αμέσως μετά την έκρηξη της Επανάστασης πολέμησε υπό τον Διάκο, Ανδρούτσο , αργότερα με τον Γκούρα στα Βασιλικά.  Ως συματάρχης αργότερα υπό τον Ιω. Νοταρά στη καταστροφή του Δράμαλη, μετά με τον Παναγιώτη Νοταρά στη Μάχη της Άμπλιανης, στην άλωση της Ακροκορίνθου .

Αργότερα έξω από την Αθήνα, στον Πειραιά και στο Σέγκιο.  

Τα πιστοποιητικά του τα έδωσε στον Κωλέττη αλλά χάθηκαν και έτσι επικαλείται για τις εκδουλεύσεις του την μαρτυρία του Κολοκοτρώνη, Χατζηπέτρου , Γιάννη Κώστα και άλλων που ζούσαν τότε.

ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ Α’

ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ  ΧΡΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Α.Ν.Μ. 6129 

Υπηρέτησε υπό τον Γ. Δυοβουνιώτη παίρνοντας μέρος σε διάφορες μάχες, Τριζόνια, Σάλωνα, Αλαμάνα.

ΚΙΤΣΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ  ΤΟΥ ΑΘ

Α.Μ. 17624    Α.Ν.Μ. 5571.

Τα έγγραφά του βρίσκονται μέσα στον φάκελο του Ησαΐα Παπαστάθη  αλλά δυστυχώς δεν βρέθηκε αυτός ο φάκελος.

ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Α Μ.2920       

Μαζί με τον αδερφό του Ιωάννη, Ιερέα,ο Αναγνώστης άρπαξε τα όπλα και πολέμησε απ’ την αρχή του πολέμου μαζί με τους Διάκο, Γκούρα, Ιωαν. Μπαϊκταράκη, Θανάση Νίκα και Σπύρο Μήλιο.

ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ Β’

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑ Ή ΒΛΑΧΟΥ

Α.Μ. 3150               Α.Ν.Μ. 1474

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες υπό διάφορους αρχηγούς  και κυρίως του Ν. Ζέρβα , Ιωαν. Μακρυγιάννη και πολέμησε σε όλη τη Στερεά Ελλάδα όπως  Βασιλικά , Αράχωβα, Δίστομο, Μαρτίνο,  Στεβενίκο, Πέτρα και αλλού.

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Α. Μ. 10292 ΚΑΙ 3534   

Α.Ν.Μ. 3605.1616

Ως εμπειρικός χειρουργός προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα σώζοντας πολλούς πληγωμένους.  Υπηρέτησε υπό τον Οδυσσέα και πήρε μέρος στις μάχες Γραβιάς, στη Λιάτανη, στις Θερμοπύλες , στο Χαλάνδρι και στα Βασιλικά. 

Ύστερα  όντας μέσα στο Μεσολόγγι ακολούθησε τον Καραϊσκάκη και αργότερα πήρε μέρος στις μάχες Θηβών, Διστόμου, Αράχοβας, Πειραιά, Αθήνας.

 

ΜΙΧΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α. Μ . 3791       Α.Ν.Μ 1718   

Υπηρέτησε την πατρίδα σ’όλο το διάστημα του αγώνα επικεφαλής αριθμού στρατιωτών συμπατριωτών του. Ακολούθησε στις μάχες τον Καραϊσκάκη.

ΠΑΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ  Γ. Ή ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ

Α.Μ. 1407         Α. Ν.Μ 758

Πήρε μέρος στον αγώνα υπό τον Διάκο, Οδυσσέα, Γκούρα, Μπούσγο, Κριεζώτη, Δυοβουνιώτη και Ρούκη.  

Πολέμησε στη Λειβαδιά, Δίστομο  Αράχοβα, Πειραιά και αλλού.   Υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο εχρημάτισε φροντιστής, δηλαδή Τσαούσης.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Α. Μ. 3462     Α.Ν.Μ . 1584

Άρχισε την δράση του στην Επανάσταση το 1822. Πολέμησε σε πολλές μάχες όπως στα Βασιλικά, στην Πελοπόννησο, στον Πειραιά , Ναύπακτο και αλλού.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Α.Μ. 7744    

Πολέμησε στα Μαύρα Λιθάρια της Ακράτας υπό την ηγεσία του Αθανασίου Νίκα, στο Δίστομο υπό τον Καραϊσκάκη και στην Πάτρα υπό τον Μπούσγο και αλλού.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Α.Μ. 6876     

Πολέμησε στο Δαδί υπό τον Οδυσσέα, στη Δόμβραινα και στην Αράχοβα υπό τον Ντεβέτσικα, στο Μεσολόγγι, Πειραιά, Δίστομο και αλλού.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΛΟΥΚΑΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Α.Μ. 17477   

Υπηρέτησε την πατρίδα δίπλα στον Διάκο, Ανδρούτσο, Γκούρα, Μαμούρη, Μακρή.  Πήρε μέρος και στην πολιορκία του Μεσολογγίου.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ   ΣΠΥΡΟΣ Ή ΜΑΡΓΕΛΟΣ

Α.Μ. 2600    

Πολέμησε στις μάχες Θηβών, Πέτρας, Διστόμου,  Αράχοβας.  

Επί Όθωνος κατατάχθηκε στα ελαφρά τάγματα Οροφυλακής από το 1836 έως 1840 καθώς επίσης από το 1854 στο σώμα της επικουρικής Χωροφυλακής.

ΖΑΚΚΑΣ ΔΗΜΟΣ

Α.Μ. 7988    

Πολέμησε στη Λειβαδιά και στο Δαδί υπό τον Οδυσσέα, στη Θήβα υπό τον Ρούκη, καθώς επίσης στα Τρίκορφα , στην Τρίπολη και στους Μύλους υπό τον Γιάννη Νοταρά και αλλού.

ΚΑΪΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α.Μ. 1225   

Πήρε μέρος στον αγώνα  στις μάχες υπό τον Ανδρούτσο, Νικηταρά, Θ. Γρίβα, Ζέρβα, Τζαβέλα, Καραϊσκάκη .

ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α.Μ. 6898  

Αγωνίστηκε στις μάχες  Στυλίδας, Αγίας Μαρίνας, Δαδιού, Λειβαδιάς, Καστρακιού,  Διστόμου , Αράχωβας,  Θήβας , Ναυπάκτου, Πέτρας , Πειραιά και αλλού.

 ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Α.Μ. 7335    

Πήρε μέρος στις μάχες  Αγίας Μαρίνας, Βασιλικών, Δαδιών, Προφήτη Ηλία, Πέντε Ορίων, Διστόμου, Αράχοβας και Πειραιά.

 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Α.Μ. 1219    

Υπηρέτησε την πατρίδα υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, Σπύρο  Μήλιο, Θανασούλα Βαλτινό, Σωτήριο Νιβήτζο, Βάσο Μαυροβουνιώτη και άλλους.

ΚΟΥΡΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Α.Μ 12776  

Ακολουθώντας τους πατριώτες του αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης, πολέμησε στις αρχές υπό τον Διάκο και αργότερα κατά το 1822, έπεσε στη μάχη Λειβαδιάς πολεμώντας υπό τον Ανδρούτσο.

ΚΟΥΤΡΙΑΡΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Α.Μ. 7753   

Υπηρέτησε  σ’ολο το διάστημα του αγώνα υπό τους Οδυσσέα Ανδρούτσο, Καραϊσκάκη,  Γκούρα, Γιάννη Νοταρά και άλλους και πήρε μέρος σε όλες τις μάχες  που δόθηκαν υπό την ηγεσία τους.

ΚΟΥΤΡΟΓΙΑΝΝΟΣ  Ή ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Α.Μ. 4384       

Βρέθηκε στις μάχες του Αιτωλικού και της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι. Επίσης πήρε μέρος στις μάχες Άμφισσας, Διστόμου, Αράχοβας , Λειβαδιάς, Θήβας, Πέτρας, Μεσοβουνίου και αλλού.

ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ

Α.Μ . 3263    

Διακρίθηκε στη μάχη Πάνω Χρέπια της Τρίπολης υπό τον Νοταρά, στον Πειραιά υπό τον Καραϊσκάκη, στα Πέντε Όρια και στην Κάπραινα υπό τον Γιάννη Γκούρα και αλλού.

ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Α.Μ. 

Το 1821 πήρε αμέσως τα όπλα και πολέμησε υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στη Δρακοσπηλιά, Αλαμάνα , Θερμοπύλες, Λειβαδιά, Στυλίδα, Βασιλικά.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α.Μ. 7746  

Από την αρχή του αγώνα πολέμησε με τον Διάκο στην Υπάτη, με τον Ανδρούτσο στη Μενδελίτσα. Το 1827 πιάστηκε από τον Κιουταχή αιχμάλωτος στη θέση Δερβένι του Διστόμου, τον μετέφεραν στη Δαύλεια και εκεί τον κατακρεούργησαν σε μικρά κομμάτια.

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΥΚΑ Ή ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Α.Μ   

Πολέμησε στο Καπανδρίτι, στην Ελευσίνα, στο Χαϊδάρι, στο Κερατσίνι, στην Αράχοβα και αλλού.

ΜΠΑΛΑΓΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Α.Μ  7334      

Πολέμησε σε πολλές μάχες, μεταξύ των οποίων  στα Βασιλικά, στα Μαύρα Λιθάρια της Βοστίτσας, στα Τριζόνια, στην Πέτρα, στην Αράχοβα, στο Δίστομο.

ΜΠΑΛΑΓΟΥΡΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Α.Μ.   7334    

Πολέμησε στη Λειβαδιά και στη Στυλίδα υπό τον Ανδρούτσο, στα Βασιλικά με τον Γκούρα, στο Δίστομο και Δομβραίνα υπό τον Καραϊσκάκη , στα Πέντε Όρια με τον Ν. Πανουργιά, στη Φοντάνα υπό τον Μπούσγο και αλλού.

ΜΠΑΡΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α.Μ . 7745   

Πολέμησε υπό τον Ανδρούτσο, τον Γκούρα και κατόπιν  υπό τις οδηγίες του Καραϊσκάκη .

ΜΠΑΡΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Α.Μ.  4228 

Αγωνίστηκε δίπλα στον Οδυσσέα στο Δαδί, στα Βασιλικά με τον Γκούρα, στο Δίστομο και στην Πέτρα με τον Σπύρο Μήλιο, στη Ναύπακτο με τον Χριστόδουλο Χατζηπέτρο  και στο Μεσολόγγι  με τον Κίτσο Τζαβέλα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Α.Μ. 4236   

Μόλις ενηλικιώθηκε πήρε τα όπλα και πολέμησε στην Αράχοβα  υπό τον Μπιρμπίλη, στο Δίστομο υπό τον  Χάσκαρη, στον Πειραιά υπό τον Βέϊκο.  Κατόπιν κατατάχθηκε στη Χιλιαρχία τοθ Χατζηπέτρου και επί Όθωνα στα ελαφρά σώματα της Οροφυλακής στη Φθιώτιδα από το 1836-1844.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Ή ΜΠΑΡΛΟΣ

Α.Μ.

Υπηρέτησε υπό τον Χατζηπέτρο,  Γιαννάκη Στράτο  , Γεωργάκη Βελή και άλλους.  Κατά το 1823 σε ηλικία 15-16 ετών πήρε τα όπλα και πολέμησε με τον Καραϊσκάκη στο Δίστομο, Αράχοβα, Θήβα, Πέτρα και αλλού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Α.Μ .  3265 

Πολέμησε σε πολλές μάχες , όπως στην Αλαμάνα, στη Γραβιά, στη Λειβαδιά, στα Βασιλικά, στο Δίστομο, στον Πειραιά.

ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘ.

Α.Μ. 7325   

Πήρε μέρος στις μάχες Πέντε Ορίων και Προφ. Ηλία υπό τον Γκούρα, στο Δίστομο και στην Αράχοβα με τον Σπύρο Μήλιο, στον Πειραιά με τον Γιάννη Γουλιαμάτη  και πολλές ακόμη.

ΠΑΝΤΙΣΚΑΣ ΠΑΝΑΓΗΣ

Α.Μ. 7985    

Έλαβε μέρος στον αγώνα υπό τον Ανδρούτσο στις μάχες Λειβαδιάς, Νευρόπολης και Φοντάνας, στα Πέντε Όρια με τον Γκούρα, στην Κάπραινα με τον Κοντοκώστα, στην Άμπλιανη , Προφ. Ηλία και Άμφισσας υπό τον Γκούρα, στη Θήβα και Πέτρα υπό τον Μπαϊρακτάρη και αλλού.

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛ. ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ

Α.Μ. 7976  

Πολέμησε σε διάφορες μάχες όπως στο Μεσολόγγι και στο Δίστομο υπό τον Καραϊσκάκη, στο Χαϊδάρι υπό τον Λέκκα, στον Πειραιά με τον Γιάννη Νοταρά, στο Δραγαμέστο με τον Νίκο Σουλιώτη και έξω από την Αθήνα. Αργότερα στη Θήβα με τον Σπύρο Μήλιο, στην Πέτρα και στη Ναύπακτο με τον Χριστόδ. Χατζηπέτρο.

ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Α.Μ. 7327  .

Πολέμησε στη Λειβαδιά και Αλαμάνα υπό τον Διάκο, ύστερα στη Λειβαδιά , Αγία Μαρίνα και Αταλάντη με τον Ανδρούτσο, στα Πέντε Όρια με τον Κώστα Σταύρο , στην Εύβοια με τον Οδυσσέα, στο Δίστομο , Πειραιά με τον Καραϊσκάκη και αλλού.

ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Α.Μ. 7986.

Πήρε μέρος στη μάχη Πέτρας υπό τον Χατζηπέτρο, στη Λειβαδιά, Ναύπακτο υπό τον Χατζηχρίστο, στη Θήβα υπό τον Μαυροβουνιώτη και αλλού.

ΠΕΤΑΛΙΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α.Μ. 1902

Έλαβε μέρος στη μάχη Λειβαδιάς με τον διάκο, στις Θερμοπύλες με τον Μπούσγο, πάλι στην Λειβαδιά με τον Ανδρούτσο, στα Βασιλικά με τον  Γιάννη Ρούκη , στην Στυλίδα και Αγία Μαρίνα με τον Οδυσσέα, στην Αράχοβα , Δίστομο με τον Σπύρο Μήλιο, καθώς και στην Άμπλιανη.

ΣΙΔΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α.Μ. 6897   

Πολέμησε στην Μπουντουνίτσα υπό τον Οδυσσέα, Ανηφορίτη υπό τον Γκούρα, Αράχοβα και Δίστομο υπό τον Αθ. Νίκα,   στα Τρίκαλα υπό τον Μαμούρη.

ΣΙΔΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α. Μ.

Έλαβε μέρος στην Κάρυστο, Αγία Μαρίνα, στο Δαδί, Αράχοβα, Δίστομο υπό τον Ανδρούτσο, Καραϊσκάκη και αλλού.

ΣΙΔΕΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ  Ή ΚΑΡΑΝΤΖΑΛΗΣ

Α. Μ. 7747

Πήρε τα όπλα από την αρχή του αγώνα και πολέμησε στην Αγία Μαρίνα, Αλιβέρι, Δαδί , Βρυσάκια, Νευρόπολη και αλλού.

ΣΙΔΕΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Α.Μ.  6512

Μαρτυρείται ότι βρέθηκε στην πολιορκία της Ακρόπολης από την αρχή ως το τέλος υπό την οδηγία του Γκούρα.

Κατόπιν κατατάχθηκε στη Χιλιαρχία του Κίτσου Τζαβέλλα και βρέθηκε στην πολιορκία των Κραβάρων.

ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΤΑΜΟΣ

Α.Μ. 7339 

Από πιστοποιητικό φαίνεται ότι πολέμησε στα Πέντε Όρια υπό τον Γκούρα, Δαδί υπό τον  Οδυσσέα, Δίστομο υπό τον Καραϊσκάκη, Αλαμάνα υπό τον Δυοβουνιώτη, Πειραιά υπό τον Νοταρά και αλλού.

ΤΖΑΘΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Α.Μ. 1685 

Υπάρχει πιστοποιητικό του Αρχηγείου του Σώματος Οροφυλακής Ακαρνανίας, όπου αναφέρει ότι υπηρέτησε ως στρατιώτης στο 2ο Τάγμα της Εθνοφυλακής του Κ. Τζαβέλα.

ΣΦΕΝΔΟΥΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Α.Μ.

Υπηρέτησε ως στρατιώτης στον ιερό αγώνα ακολουθώντας τον Ανδρούτσο στην Υπάτη και Πέτρα. Αργότερα τον Καραϊσκάκη στο Δίστομο και Αράχοβα.

ΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Φέρονται στα Μητρώα Αγωνιστών , αλλά δεν βρέθηκαν οι αιτήσεις τους ή τα πιστοποιητικά εκδουλεύσεώς τους.

Α.Ν.Μ. 6234  ΓΚΡΙΝΙΑΤΣΟΣ ΑΣ. Α’ ΤΑΞΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Α.Ν.Μ. 674 ΑΡΓΥΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Α.Ν.Μ. 455 ΛΙΑΣΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Α.Ν.Μ. 808  ΠΕΤΑΛΙΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Αγωνιστές από το Δίστομο, τους οποίους αναφέρει ο Τάκης Λάππας –«Λειβαδιά και Λειβαδίτες στο Εικοσιένα».

ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ . 2621

Εκατόνταρχος το 1825. Αξιωματικός της 7ης Τάξης.

ΚΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Υπαξιωματικός.

ΜΑΡΙΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Γεννήθηκε το 1809 και έκανε αξιωματικός επιμελητείας. Πήρε μέρος το 1836 στην καταδίωξη της ληστείας και πέθανε στα 1869. Υπαξιωματικός.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ- ΒΕΛΕΤΖΑΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΒΛΑΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΣ-ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ ΘΥΜΙΟΣ

ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ- ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΡΕΑΣ

ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ- ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- ΚΑΣΤΡΙΚΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

ΚΟΥΜΗΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ- ΚΟΥΜΗΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΛΙΑΣΚΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΜΠΑΡΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ

ΠΑΓΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΗΣ –ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΑΝΤΡΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗΣ- ΠΑΤΑΚΙΑΣ ΤΖΑΝΗΣ

ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ –ΣΤΑΜΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ

ΤΣΑΜΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ- ΤΣΑΜΑΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

 

Αγωνιστές από το Δίστομο, τους αναφέρει ο Κ. Αβραάμ, «Ρουμελιώτες  Αγωνιστές στο Εικοσιένα» .

ΛΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΣ

Διακρίθηκε στις μάχες στη Βοιωτία και στην Αττική και επί χιλιαρχών διετέλεσε στην 8η του Ευμορφόπουλου. Αργότερα , το 1839 έφερε τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

ΜΑΚΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επί χιλιαρχών το 1828 ήταν φροντιστής στην 8η Χιλιαρχία του Ευμορφόπουλου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πήρε μέρος στον Αγώνα και διακρίθηκε στη μάχη του Καλάμου Αττικής και το 1827 στην πολιορκία της Ακρόπολης. Διετέλεσε υπό  τις οδηγίες του Κριεζώτη και Μαυροβουνιώτη και πήρε μέρος στην εκστρατεία της Βηρυττού.

Πηγή: «Θήβα και Λειβαδία, Χωραϊται και Χωρικοί στο ΄21», Γιώργη Β. Λουκά-Φανοπουλου, 1976, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Ψηφιακό Αποθετήριο, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης :  http://reader.ekt.gr/bookReader/show/index.php?lib=GRLIV&path=GRLIV_000000000000070036#page/5/mode/1up

Δεν υπάρχουν σχόλια: